De Tunesische scheidsrechter van de beruchte nederlaag van Engeland tegen Argentinië op het WK 1986 zegt dat hij “trots en vereerd” is dat hij Diego Maradona heeft geholpen het ‘doelpunt van de eeuw’ te scoren.

 

Maradona, die woensdag op 60-jarige leeftijd stierf, versloeg verschillende Engelse spelers op een mazy dribbel net binnen zijn eigen helft voordat hij scoorde om Argentinië 2-0 voor te zetten, vier minuten nadat hij het controversiële doelpunt had gescoord dat hij beroemd had toegeschreven aan de ‘Hand’. van God”.

 

Scheidsrechter Ali Bin Nasser, nu 76, zei ook dat hij geen andere keus had dan het eerste doelpunt toe te kennen en herinnerde zich hoe Maradona hem een gesigneerd shirt gaf toen ze elkaar in 2015 weer ontmoetten.

Over het tweede doelpunt van de wedstrijd zei Bin Nasser tegen BBC Sport: “Hij vertrok vanaf het middenveld en ik volgde hem op de voet. Als je iemand als Maradona scheidsrechterlijk bent, kun je je ogen niet van hen afhouden.

 

“Ze probeerden hem drie keer neer te halen, maar zijn verlangen naar de overwinning bleef hem naar voren duwen.

 

‘Elke keer riep ik’ voordeel ‘tot hij bij de doos kwam.

 

“Ik keek van buiten de zestien toe en vroeg me af hoe deze speler drie verdedigers van zich afschudde en bijna 50 meter sprintte. Ik dacht ‘de verdedigers zullen hem nu proberen neer te halen’. Ik verwachtte dat dat zou gebeuren en was klaar om te fluiten. voor een boete.

 

“Tot mijn verbazing dribbelde hij langs een andere verdediger en de doelman [Peter Shilton] om te scoren wat ‘het doelpunt van de eeuw’ zou worden.

 

“Ik ben trots en vereerd als persoon en als scheidsrechter dat ik een rol heb gespeeld in die historische prestatie.

 

“Als ik [voor] een overtreding had gefloten in een van de eerste drie contacten, zouden we niet zoiets geweldigs hebben meegemaakt. Dat voordeel dat ik heb gegeven, is een van mijn meest trotse prestaties.”

 

Bin Nasser voegde eraan toe dat de kwartfinale van 1986, gespeeld voor bijna 115.000 fans in het Estadio Azteca in Mexico-Stad, het “hoogtepunt” van zijn carrière was, ondanks zijn beslissing tot het controversiële eerste doelpunt.

 

‘Ik herinner het me nog levendig,’ vervolgde hij.

“The English defender [Steve Hodge] had the ball, sent it back and Maradona was in the air with Peter Shilton, and they were both facing away from me.

 

“They were facing my assistant referee, the Bulgarian Bogdan Dochev.

 

“I was hesitant at first, I glanced over to Dochev, who was headed back to the centre of the pitch, confirming the goal. He didn’t signal for handball.

 

“The instructions Fifa gave us before the game were clear – if a colleague was in a better position than mine, I should respect his view.”

 

Dochev, who died in 2017 aged 80, would later say that “Fifa did not allow assistants to discuss decisions with the referee”.

 

“If Fifa had put a referee from Europe in charge of such an important game, the first goal of Maradona would have been disallowed,” he insisted.

 

However, Bin Nasser says the sportsmanship shown by the England players was “beautiful”.

 

He recalled: “Gary Lineker came over to me and said ‘please referee, handball!’ I replied: Please play!’

 

“To me, that was 100% a goal according to Fifa guidelines.”

Categories: News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *